Selecteer een pagina

Tinnitus, in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd, komt gemiddeld 10 tot 15% voor in de volwassen populatie. De oorzaak van tinnitus is in de meeste gevallen onbekend. Er zijn wel factoren die een rol kunnen spelen zoals het hebben van een geluidstrauma of gehoorschade.

 

Ook kan een verhoogde spierspanning of gewrichtsklachten vanuit de nek en kaak de tinnitus beïnvloeden. Deze specifieke vorm wordt somatische of somatosensorische tinnitus genoemd.

 

Patiënten met somatische tinnitus hebben vaak nek- of kaakpijn. Vaak kunnen ze hun tinnitus veranderen door bewegingen van de nek of de kaak.

 

Ook patiënten die overdag of ’s nachts veel klemmen of knarsen met hun tanden kunnen een vorm van somatische tinnitus hebben. Deze specifieke vorm van tinnitus is naar schatting aanwezig bij ongeveer 25% van de tinnituspatiënten. Door het behandelen van de nek en/of de kaak middels orofaciale (kaak) fysiotherapie kan de ernst van de tinnitus klachten verminderen.

 

Van der Wal heeft door haar onderzoek inmiddels al veel patiënten met tinnitus behandeld.

 

 

Van der Wal: “Het is altijd lastig om van te voren in te schatten of iemand baat gaat hebben met orofaciale fysiotherapie. Mocht echter mijn therapie weinig effect hebben, probeer ik wel altijd mee te denken wat mogelijk wel zou kunnen helpen voor het verminderen van de tinnitusklachten.“