Selecteer een pagina

Een manuele therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. De erkende opleidingen zijn: Stichting Opleiding Manuele Therapie (SOMT), Stichting Maitland-Concept Opleiding Orthopedische Manuele Therapie (OOMT), Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht GGS en Manuele Therapie Vrije Universiteit Brussel (VUB Brussel/België). Voor deze vier opleidingen is manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.

In een eerste gesprek zullen wij o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij wij de houding en het bewegen beoordelen en met specifieke bewegingen de gewrichten onderzoeken. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zullen wij beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzende arts met een rapportage van ons. Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren.

Ook tijdens de behandeling maken wij gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Wij proberen de opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vullen wij deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen, daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Wanneer naar een manuele therapeut? In het algemeen is de manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt gemakkelijker. Enkele voorbeelden: Hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom, nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen, klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn, lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen bepaalde vormen van duizeligheid. Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten. Of manuele therapie ook uw klacht(-en) kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak. Voor verder informatie verwijzen wij u naar: www.nvmt.nl