Wat is fysiotherapie en wat doen wij?

Wij richten ons met de behandeling op het bewegend functioneren van de mens. In principe kunnen alle stoornissen aan het bewegingsapparaat behandeld worden. Wij zijn een specialist in het bewegingsapparaat. Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten, waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. In het dagelijks leven wordt er soms veel van het lichaam gevraagd. Bewegen en belasten zonder pijn lijkt soms zo vanzelfsprekend. Niets is minder waar. Wij als fysiotherapeuten adviseren, begeleiden en/of behandelen bij stoornissen in houding en beweging. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten met daar rondom kapsel, spieren, pezen en banden. Ook als de aansturing van het bewegingsapparaat via het zenuwstelsel niet goed functioneert, kunnen wij dit behandelen. Tijdens een eerste gesprek zullen wij u vragen stellen om achter de reden van uw klachten te komen. Aanvullend zullen wij een lichamelijk onderzoek doen en een fysiotherapeutische diagnose stellen.

  • Oefentherapie voorziet u van oefeningen om uw gewrichten en spieren soepeler en sterker te maken, waardoor uw lichaam beter in balans komt. We proberen deze oefeningen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij uw situatie, zodat u ze thuis en op uw werk ook kunt toepassen. Ook de houding en werkhouding komen hierbij aan bod. We kunnen met u bespreken aan welke voorwaarden uw werkplek en uw manier van werken moeten voldoen om uw lichaam zo evenwichtig mogelijk te belasten.

  • D.m.v. ontspanningsoefeningen leert u om zich te ontspannen voor het slapen (ter bevordering van uw nachtrust) en op momenten overdag. Bovendien leert u door het regelmatig doen van ontspanningsoefeningen ook opkomende spanning eerder herkennen, waardoor u deze sneller kunt verminderen.

  • Massage: bij sommige blessures kan massage een nuttig hulpmiddel zijn. Soms zijn spieren zo gespannen dat u ze met alleen oefeningen niet meer soepel kunt krijgen. Dan moet er een vicieuze cirkel van pijn en verkramping doorbroken worden. Door de massage doet uw lichaam opnieuw de ervaring op hoe het is om ontspannen te zijn, en daar kunt u later weer op teruggrijpen.