Haptonomie gaat in wezen over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol (samen)leven. Contact betekent letterlijk samen-voelen. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Als een mens goed – affectief- wordt aangeraakt, komt hij tot zichzelf en kan hij zich openen naar anderen en naar zijn leefwereld. Haptonomie biedt de mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met uw gevoelsleven en wat het lichaam ‘vertelt’ over uzelf, over uw omgeving en over uw relaties met anderen. Door de drukte van het huidige leven neigen we ertoe voorbij te gaan aan wat ons lichaam ‘vertelt‘ of laat voelen.
Vaak negeren we ons gevoel omdat we geleerd hebben vooral naar ons verstand te luisteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevoelens van onvrede, verstoorde relaties en het ontstaan of verergeren van lichamelijke en psychische klachten. In het haptonomisch contact, waar de directe aanraking meestal een hoofdrol speelt, leert u te luisteren naar uzelf door serieus te nemen wat u voelt in dat contact. Fysiotherapie op haptonomische basis gaat in op de wisselwerking tussen de lichamelijke en gevoelsmatige processen die zich in uw lijf en uw leven afspelen. Door middel van aanraking/contact, ervaringsoefeningen en gesprek helpen we u om zich bewust te worden van diverse invloeden op uw welbevinden. Zo kunt u bijv. door hoge werkdruk of een onprettige werksfeer verkrampt zitten werken; of door niet-geuite emoties verkeerd gaan ademhalen of slecht slapen – en door gespannenheid of vermoeidheid wordt uw lichaam kwetsbaarder voor overbelasting en blessures.
Met deze inzichten kunt u vervolgens hinderende reactiepatronen herkennen en ervoor kiezen deze te vervangen door gezondere. Deze behandelmethode is o.a. goed bruikbaar bij klachten waarbij spanning een rol speelt. Ook bij pijnklachten kunt u met behulp van haptonomie worden geholpen om op het pijnlijk lichaamsdeel zodanig te reageren dat u het de beste gelegenheid geeft om zich te herstellen.